Eskişehir Kültür Sanat

Kültür Sanat Kenti Eskişehir

Eskişehir özellikle Büyükşehir Belediyesi tarafından son dönemlerde birbiri ardına açılan sanat kurumları ve tesisleri ile kent kimliğine “Kültür ve Sanat Kenti” özelliğini de eklemeyi başardı.

Eskişehir, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilmesi ile birçok yeni sanat tesisine ve kurumuna da sahip oldu. Anadolu Üniversitesi’nin rektörlüğü’nü yaptığı dönemlerde üniversite bünyesinde konservatuar kuran ve kampus alanı içinde çok sayıda sanat tesisi inşaa edilmesini sağlayan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, sanat yatırımları çoğaltarak kent genelini yayma imkanı buldu. Eskişehir, Şehir Tiyatroları, Senfoni Orkestrası, şehir Operası gibi sanat kurumlarının yanı sıra 3 sanat tesisine kavuştu.

Şehir Tiyatroları Dolu Dizgin

40 Yıllık bir aradan sonra 2001 yılında Şehir Tiyatroları’nın yeniden perdelerini açması sağlandı. Oyunları sürekli kapalı gişe oynayan Şehir Tiyatroları, bünyesinde çocuk tiyatrosunu da barındırıyor. Bir taraftan oyun sahneleyen tiyatro bir taraftan da yaratıcı drama, geleneksel tiyatro, gençlik tiyatrosu gibi birimlerle tiyatro sanatının daha geniş kitlelerle tanıştırılması için de çalışmalar yürütüyor. Bugün Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, yerli ve yabancı sanat festivallerinde Eskişehir’i temsil de ediyor.

“Anadolu”nun Senfoni Orkestrası

Eskişehir, Anadolu Üniversitesi’nin ve Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde faaliyet gösteren iki senfoni orkestrasına sahip.

Anadolu’da klasik müziğin köklenip güçlenmesi hedefiyle kurulan Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası hafta da iki gün Eskişehir’li dinleyiciler ile buluşuyor. Genç bir sanatçı topluluğundan oluşan Orkestra yerli yabancı pek çok sanat organizasyonuna davetler alıyor, dünya çapında tanınan sanatçılarla konserler düzenliyor.

Şehir Operası, Opera ve Bale Temsillerinin en seçkin örneklerini düzenli olarak Eskişehir halkıyla buluşturuyor.

Festivaller Kenti Eskişehir

Uluslararası Eskişehir Festivali

Uluslararası Eskişehir Festivali, kentteki kültür sanat faaliyetleri içinde çok büyük ve önemli bir yer tutmaktadır. İlk olarak, bir aile vakfı olan Zeytinoğlu Eğitim, Bilim ve Kültür Vakfı tarafından yapılan “Uluslararası Eskişehir Festivali’ 2001 Yılında Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in öncülüğünde kurulan Kentsel Gelişim Vakfı şemsiyesi altında sürdürülüyor. Her sene Sonbahar aylarında düzenlenen festival kapsamında Dünya’nın birçok ülkesinden sanatçılar ve sanat toplulukları Eskişehir’de buluşuyor. Klasik Müzikten, etnik müziğe, sinema filmlerinden tiyatro ve resim atelyelerine sanatın farklı dalları yaklaşık 10 gün boyunca Eskişehir’e bambaşka bir hava katıyor. Festival kapsamında her yıl bir ülke konuk ülke programı ile Eskişehir’e konuk oluyor.

Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali

Eskişehir’deki bir diğer önemli sanat organizasyonu da, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivalidir. Her sene Mart ayında düzenlenen festivalde yerli ve yabancı birçok tiyatro topluluğu sanatın evrensel dili eşliğinde Eskişehirli çocuklar için sahne alıyorlar.

Eskişehir sanat tesisleri ile de fark yaratıyor…

Eskişehir’e birçok yeni sanat kurumu kazandıran Büyükşehir Belediyesi kente bir biri ardına yeni sanat tesisleri de inşaa ediyor. Tiyatro Salonu, Konser Salonu ve Sergi galerileri olan Büyükşehir Sanat Merkezi’ni açarak Eskişehir’e tam donanımlı büyük bir sanat merkezi kazandırıldı. Haller Gençlik Merkezi içinde Şehir Tiyatroları’nın ilk sahnesi olan Tepebaşı Sahnesi kuruldu. Önceki yönetimler tarafından yapımına başlanan düğün salonu inşaatının projesi değiştirilerek içinde 600’er kişilik tiyatro, opera, bale ve konser salonları ile çok amaçlı sergi salonu da bulunan Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı yapıldı. Tesis bugün Şehir Tiyatrolarının oyunlarına, Senfoni Orkestrasının konserlerine, Şehir Operası’nın temsilleri ile Uluslararası Eskişehir Festivali’ne ve Eskişehir Şehir Tiyatroları Uluslararası Çocuk Tiyatrosu festivallerine ev sahipliği yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir